Rákbetegek ezrei maradtak kezelés nélkül a járvány miatt

A Népszava ismertette nyolc egészséggazdász tanulmányát, amelyben azt vizsgálták, milyen hatása volt a covid-járványnak a tüdő-, a vastag- és végbél-, valamint a mellrákkal érintett páciensek esetében. A kutatók azt találták, hogy a pandémia öt negyedéve alatt összesen és átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak meg, mint a korábbi években. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nagyjából ötezer fel nem ismert – 1300 tüdőrákos, 2300 vastag- és végbélrákos és 1400 emlőrákos – beteg nem kap kezelést.

A szakértők szerint ezek a “láthatatlan” betegek később és már nehezebben kezelhetőként találkoznak az orvosokkal. Annak, hogy ilyen sok beteget nem sikerült megtalálni, oka lehet a szervezett szűrések többszöri, időleges felfüggesztése, az ellátórendszer járvány alatti leterheltsége, a kórházi ellátások átszervezése is. Emellett romlott a szűréseken való részvételi hajlandóság is, sokan féltek orvoshoz fordulni.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő korábban arra jutott, hogy 2020-ban összesen 500 ezer ember nem kapott megfelelő ellátást az egészségügyben.