Itt lesz a közös ellenzéki ünnepség október 23-án

A Népszava információi szerint október 23-án 16 órától közösen fognak demonstrálni az ellenzéki pártok a fővárosi Andrássy út és Dózsa György út sarkán. Az eseményen természetesen felszólal Márki-Zay Péter, előválasztáson győztes, közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, valamint korábbi ellenfele, a DK-s Dobrev Klára is.

A lap arra emlékeztet, hogy ez a helyszín meglehetősen közel van a Fidesz rendezvényéhez. Azt már múlt héten lehetett tudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál, az Erzsébet tér mellett mondja el ünnepi beszédét délután fél négykor.

A Népszava úgy tudja nem csak az ünnepség helyszínének kiválasztásában sikerült megegyezésre jutnia az ellenzéki pártoknak – hétfő óta intenzív tárgyalások kezdődtek a DK, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP, a Jobbik, a Momentum és az MMM tagjainak részvételével. A pártelnökök között folyamatos a kapcsolat, de a kampányfőnökök és szakpolitikusok is egyeztetnek. Ezek fő témája a kampánystratégia összehangolása és a közös program kidolgozása, de a közös lista is kiemelt kérdéssé vált, miután az előválasztás második fordulójának győztese, Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy képviseletet akar adni a kis pártoknak és a civileknek az országgyűlésben, ezért nekik saját, hetedik frakciót szeretne. Ezzel kapcsolatban az összefogásban részt vevő ellenzéki pártok álláspontja egyező:

az ellenzéki összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt az előzetes megállapodásuk szerint megkezdi a tárgyalásokat az előválasztás utáni teendőkről. Az ilyen felvetéseket ott kell megbeszélni, nem pedig a sajtón keresztül, hiszen az rombolná az ellenzéki összefogásba vetett választói bizalmat. Ehhez eddig is és ezután is tartjuk magunkat.