Orbán: A ferihegyi reptér visszavásárlása bármelyik pillanatban lezárulhat

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának hétfőn a szerbiai Ludason.

A kormányfő közölte: az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. Úgy vélte, ha állami kézbe kerül a repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret és így egész Budapestet is.

A Bloomberg múlt pénteken írt arról, hogy a magyar kormány vezette konzorcium 1500 milliárd forintot ajánlott a Budapest Airportért. Ez egy újabb ajánlat, miután korábban egyet visszautasítottak a reptér tulajdonosai, mert alacsonynak találták az árat. A Világgazdaság magas rangú forrásokra hivatkozva azt írja a 4,44 milliárdos ajánlatot egész biztos elfogadja a külföldi eladói kör.

Az ajánlatot tévő konzorcium tagjai a magyar állam mellett a MOL és az Indotek csoport. A VG forrása szerint vagy ebben a felállásban szerzik vissza a ferihegyi infrastruktúrát, vagy az állami fél egymaga. További magánszereplő bevonására a projektben azonban nincs lehetőség. Ha az Indotek és a Mol benne marad a konzorciumban, a kormány meg fog egyezni velük a tulajdonosi arányokról, de az már most biztos, hogy a magyar államnak minimum 51 százalékos részesedése lesz, a végső szám ennél jóval magasabb is lehet. Annak van realitása, hogy az állami részhez képest a piaci jóval elmarad majd.

A kormánynak viszont az is belefér, hogy önállóan szerezzen százszázalékos tulajdont.

Az adásvétellel kapcsolatban az egyeztetések napi szintűek. Két kikötést mindkét oldal deklarált: a szerződéskötésnek még karácsony előtt, de mindenképpen az idén be kell következnie, a lezárásnak, tehát a kifizetésnek a végső határideje pedig jövő március 31.