Márki-Zay: a legnagyobb győzelem az országé

Az előválasztás második fordulójának győztese, Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy képviseletet akar adni a kis pártoknak és a civileknek az országgyűlésben, ezért nekik saját, hetedik frakciót szeretne. Ennek bázisa a Mindenki Magyarországa Mozgalom lehetne, amelyből nem akar pártot csinálni. Megerősítette, hogy megkezdi a tárgyalásokat az összefogás pártjaival, amely során Gyurcsány Ferenccel is találkozni fog. A volt miniszterelnökkel kapcsolatban kiemelte, hogy képes saját személyét háttérbe szorítani az ellenzéki győzelem érdekében, ez pedig értékelendő. Szerinte Dobrev Klára a várakozáson feletti jó eredményt ért el a második fordulóban és a DK volt a legerősebb ellenzéki párt az előválasztás során.

Győzelméről azt mondta, hogy “biztos nem sokan fogadtak volna erre az eredményre”, de a legnagyobb győzelem szerinte az országé. Ismét kiemelte “csodaként”, hogy 220 ezer fiatal mozdult meg. Ezt a lendületet kell tovább vinni 2022 áprilisára.

Megerősítette, hogy továbbra is folyamatosan együtt dolgozik Karácsony Gergellyel, mert

mi tényleg közösen szeretnénk egy olyan országot építeni, ahol nem jobb és baloldaliak, hanem magyarok vannak.

Első feladatként most azt jelölte meg, hogy az előválasztás okozta felszíni sérüléseket be kell gyógyítani, amelyre az október 23-i ünnepség jó alkalom lehet:

Azt szeretnénk, ha a 106 egyéni jelölt, a hat párt és a civilek, minden miniszterelnök-jelölt együtt ünnepelne Budapesten szombat délután.

Úgy gondolja győzelme elsősorban egy ellenzéki kultúraváltást jelent, azaz az ő által képviselt politikában

egyik oldalon sem elfogadható a hazudozás, a lejáratás, a személyeskedő kampány. Mi valóban hiszünk a szeretet erejében és nem gyűlölködéssel fogjuk a Fidesz gyűlölködését legyőzni.

A közös ellenzéki program összeállításához szakértők segítségét várja, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek az emberek lennének a későbbi miniszterek egy későbbi kormányban. Sőt, abban bízik, hogy hatékonysági és nem pártalapon lesznek kijelölve a miniszterek.

Azokra a vádakra, miszerint ő nem is jobboldali,  a miniszterelnök-jelölt úgy reagált: azt is sokan vitatják, hogy a 2010 előtti kormány mennyire volt baloldali. A Fideszre térve arra emlékeztetett, hogy a párt a kommunista ifjúsági szövetségből indult, majd a liberális internacionálé alelnökeként Orbán Viktor kijeletette, hogy amíg ő lesz a párt elnöke, addig a Fidesz liberális marad. Ezután következik a Márki-Zay számára is szimpatikus, Európa-párti, Putyin-ellenes, konzervatív Fidesz, melyet mostanra egy Putyin-párti, Európa-ellenes, szélsőjobboldali párt lett. Ezzel szemben

én már akkor is templomba jártam, mikor a Fidesz még azt mondta, hogy térdre csuhások. Én akkor is jobboldali voltam, amikor a Fidesz még tiltakozva kivonult egy Trianonra emlékező parlamenti ülésről.

Azzal kapcsolatban, hogy el tudja e egyszerre látni a polgármesteri és a miniszterelnök-jelölti feladatokat – a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete lemondásra szólította fel – Lázár Jánost hozta példaként, aki volt polgármester, országgyűlési képviselő, frakcióvezető és államtitkár is.