Egymásnak feszült Varga Judit és Szijjártó Péter

Forrás: Facebook

Érdekes játszma zajlik a kormányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter között – írja a Népszava egy, a lap birtokába jutott, több tucat magyar külképviseletnek küldött levelezésből. Eszerint szeptember 22-én Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára körlevelet küldött 36 európai nagykövetségnek, valamint a washingtoni, ankarai, pekingi, tokiói, moszkvai és a New York-i ENSZ külképviseletnek, amelyben arra kérte őket, hogy a jövőben valamennyi (a szó a nyomaték kedvéért aláhúzva szerepel a szövegben) általuk küldött diplomáciai táviratot küldjék el neki és közvetlen kollégáinak is az államtitkárságon.

A Népszava információi szerint az államtitkári utasításnak is beillő levelet Ökrös anélkül küldte el, hogy arról előzetesen egyeztetett volna a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésével. Ennek meg is lett a következménye: két nappal később ugyanezek amissziók már a KKM európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárságáról kaptak üzenetet, amelyben Szijjártó Péter miniszteri utasítását közvetítik, miszerint az IM államtitkárának kérését tekintsék tárgytalannak, a táviratok címzése maradjon a korábbi rendben.

A Népszava szerint ez azért érdekes, mert ezek a “táviratok” nem tartalmaznak titkos, vagy olyan információkat, amelyek nem juthatnának Varga Juditékhoz. Vagyis klasszikus hatásköri villongásról van szó a két minisztérium, pontosabban a két miniszter között. A Népszava arra emlékeztet, a kialakult helyzet Orbán Viktor klasszikus belső hatalmi játszmáinak tökéletes példája is lehet: a miniszterelnökről régóta köztudott, hogy szeret olyan helyzeteket teremteni beosztottai számára, amiben azok egymással versenyeznek.