Az ELTE kutatói szerint a közmunkásokon is múlhatott a Fidesz kétharmada

A Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) kutatója, Reizer Balázs munkatársaival azt vizsgálta legújabb kutatásában, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága. A kutatási eredményeket a Telex ismertette.

A kutatás egyik legfőbb tanulsága, hogy a közmunka növeli Fidesz országgyűlési és önkormányzati választásokon elért eredményeit, vagyis a közmunka miatt többen szavaznak a kormánypártra. Minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak rájuk. Ennek oka nem az, hogy az emberek annyira szeretnék a közmunkát, hanem arról van szó, hogy az ebben dolgozó emberek attól félnek, hogy még ezt a megélhetésüket is elvesztik.

Ennek fényében nem meglepő, hogy azoknál – a billegő választókerületben található – településeknél találtak több közmunkást, ahol a Fidesznek nagyobb szüksége volt pluszszavazatokra a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választások előtt. Egy másik tendenciára is felfigyeltek: ahol jól szerepelt a Fidesz az országos választáson, ott több lett a közmunkás a 2014-es és a 2019-es önkormányzati választásokra, azaz a polgármesterek támogatottságát is növelheti a közmunka.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

a 2014-es parlamenti választásokon 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de a valós hatás még ennél is nagyobb lehetett. Ha jól számolnak a kutatók, akkor a közmunka nélkül nem szerzett volna nyolc éve kétharmados többséget Fidesz–KDNP.

A kutatás ismertetésekor a Telex felidézi, hogy a közmunka nem alanyi jogon jár, az önkormányzatok döntik el, ki kaphat lehetőséget, így aztán ennek elosztásával könnyen lehet mozgósítani a szavazókat, akár ígérettel, akár fenyegetéssel. Azt azonban a kormány dönti el, hogy a települések hány közmunkást vehetnek fel. A kormány a közmunkás helyek számának növelésével vagy csökkentésével képes jutalmazni, illetve megbüntetni a polgármestert (és a települést) a választási eredmények függvényében. Ennek megfelelően:

Azokon a településeken, ahol a 2014-es országgyűlési választásokon jól szerepelt a Fidesz, néhány hónappal később az önkormányzati választások idején már jelentősen több volt a közmunkás – egyes helyen akár 20 százalékos is lehetett a növekedés. De arra is találtak példát, hogy ahol gyengébb eredményeket ért az országos választásokon a Fidesz, ott a közmunkások száma viszonylag alacsonyabb volt a helyi választások idején

Tehát a polgármestereknek is érdekük, hogy részt vegyenek a klientúraépítésben, a közmunka ugyanis nemcsak a Fideszre, hanem a rájuk leadott szavazatok számát is növeli. – mutat rá az összefüggésre a lap.

Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a közmunka programot, azzal is összefüggésben, hogy Orbán Viktor 2010-ben 1 millió új munkahely létrehozását tűzte ki célul. A közmunkások papíron remekül javították az ígéretet alátámasztó statisztikát, hisz 2011-ben már kapásból 265 ezer fővel növelték a foglalkoztatottak számát. A rendszer – kisebb-nagyobb átalakításokkal – azóta is működik, bár a költségvetésnek sokba kerül, és nem segíti a visszatérést a munkaerőpiacra. A fenti kutatás fényében már az is kijelenthető, hogy mostanra nem csupán a statisztikai adatok javítása, de az ebben a rendszerben dolgozó, a polgármestereknek teljesen kiszolgáltatott emberek szavazatának “megvásárlása” miatt is.