Jöhet a civil köztársasági elnöki előválasztás is

Forrás: Facebook

A Fidesznek kapóra jön, hogy még a jövő évi választások előtt, 2022. március 13-án lejár Áder János mandátuma. Az ellenzéki előválasztás lebonyolításában is fontos szerepet játszó Civil Választási Bizottság elnöke az Inforádiónak azt mondta, hogy egy köztársasági elnöki előválasztást is megszerveznének a civilek.

Magyar György szerint nem lenne költsége annak, ha az emberek saját maguk jelölnének és választanák ki az államfőt, ugyanis ez online történne. A CVB elnöke hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi kormánytöbbség kezében a döntés, de szerinte mégis fel kellene mutatni egy alternatív jelöltet is. Úgy vélik, az ellenzék összetartásának tovább kell mennie, ezért készen kell állniuk arra, hogy ha lehetőség kínálkozik jelölni a köztársasági elnöki posztra, akkor ezzel ne legyenek elkésve.

A szakember a választás menetrendjét is felvázolta. Ez alapján néhány nap múlva a Civil Választási Bizottság megteszi az ajánlatát. Magyar György számításai szerint

november hónapban elkészülhet az ütemterv, majd a karácsonyi szünettel összefüggésben ezt azonnal meg lehet indítani, véglegesítve az egyeztető tárgyalásokat.

Mindezzel jövő márciusra készen kell lenni, mert ha a jelenlegi parlament választ köztársasági elnököt, akkor nekik az alternatívát fel kell tudniuk mutatni.

Vasárnap este zárult le az ellenzéki előválasztás. A két fordulóban összesen 850 000 ember szavazott az ellenzéki jelöltekre, valamint a miniszterelnök-jelöltre. A folyamat végére a hat ellenzéki párt szövetsége mind a 106 egyéni körzetben közös jelöltet indít a miniszterelnök jelöltséget megszerző Márki-Zay Péter vezetésével. Az előválasztással kapcsolatos cikkeinket itt lehet elolvasni.