Az Orbán-kormány Polt Pétert is kétharmaddal bástyázná körbe

Forrás: MTI

Bárki is nyeri az előválasztást, az biztos, hogy kormányfőként egyik első feladata Polt Péter leváltása lesz. Abban minden miniszterelnök-jelölt között teljes volt az egyetértés, hogy a legfőbb ügyész elmozdítása (és felelősségre vonása) prioritás kell, hogy legyen. Ez mostanáig nem is tűnt üres fenyegetésnek, most azonban a kormánypárt gondoskodik arról, hogy alaposan bevédjék Polt Péter személyét.

Varga Judit egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlésnek, amely értelmében az eddig sima parlamenti többséggel leváltható legfőbb ügyészt a jövőben csak kétharmaddal lehet majd elmozdítani.

Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert a legfőbb ügyészt megválasztani is kétharmados többséggel lehet, és most nem csinálnak mást, mint ehhez illesztik a megbízatásának megszüntetésére vonatkozó szabályt is:

A módosítás célja az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetői kapcsán a megbízatás megszűnéséhez szükséges szavazati arány egységesítése annak érdekében, hogy a megbízatás megszüntetésének szabályai a megválasztáshoz előírt rendelkezésekhez igazodjanak.

Nem ez az első eset, hogy a személyre szabott törvényhozást előszeretettel alkalmazó Fidesz külön jogszabályban kedvez Polt Péternek. 2010-ben kapóra jött a kormánypártoknak, hogy a lejárt a legfőbb ügyész megbízatása. Egy alkotmánymódosítással először is megszüntették a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatóságát. A változtatás a „szolgálati időt” is felemelte hatról kilenc évre, a legfőbb ügyész megválasztását pedig  kétharmados parlamenti többséghez kötötte. Nem volt ez más, mint a tisztség „bebetonozása”. A bírói nyugdíjazás miatt azonban a kormánypárti többségnek újból elő kellett volna vennie a kérdést. Polt Péter ugyanis 57 éves volt ekkor, így nem tölthette volna ki a kilenc éves mandátumát. Ezért a kormánypártok módosították az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvényt is. Az új szabályozás alapján amennyiben nincs kétharmados többség a parlamentben az új legfőbb ügyész megválasztására, abban az esetben a korábbi legfőbb ügyész mindaddig betölti hivatalát, amíg újat nem választanak.