Prioritások a NER-ben: sport és vallás

Forrás: aszportal.hu

A hvg a zárszámadási törvényben nézte meg, hogyan alakultak az államháztartás kiadásai tavaly. Ez korántsem volt könnyű feladat: az ország költségvetése átláthatatlan, többek között azért, mert a kormány állandóan módosítgatja. Magában a zárszámadásban is egyre több a kérdőjel, mivel a járvány elleni védekezés ezermilliárdos keretéből a kormány nem nyilvános, egyedi döntések alapján csoportosított ki pénzeket, méghozzá úgy, hogy azt sem tudni milyen célra.

Ami biztos:

  • az állam szinte mindenre többet költött a járvány miatt, így az államadósság a GDP 80 százalékra nőtt
  • a legtöbb pénz az ún. egyéb gazdasági tevékenységek főcsoportra ment el, 2 ezer milliárdot költöttünk erre még úgy is, hogy a kormány nemzetközi összehasonlításban is rendkívül szűkmarkú volt a válság kezelésekor
  • a második helyen az egészségügy áll, ide 1000 milliárddal többet kellett átcsoportosítani
  • a harmadik helyen – a járvány és a válság ellenére – a sport és a vallás áll. Erre 1,7 ezer milliárd ment el. Az egyházakon nem spórolt az állam, a tervezett 73 milliárd helyett 229 milliárd jutott hitéleti tevékenységekre, vagyis a tervezett összeg háromszorosa. Sportra 292 milliárd helyett 528 milliárd ment, vagyis a tervezett összeg közel duplája.

Ez ugyan nem meglepő fejlemény – a NER kezdetektől kiemelt helyen kezeli a sportot és a vallást, egy pandémia és az azt követő válság során azonban talán jobb helyre is mehetett volna ez a rengeteg pénz.