Másfél év alatt 140 pedagógus halt meg koronavírusban

Forrás: PSZ Facebook

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a járvány elmúlt másfél évében az egészségügy után az oktatás területén haltak meg a legtöbben. – írja az atv. Gosztonyi Gábor, a PSZ elnöke a Spirit FM műsorában azt mondta:

Több mint 140 kollegát veszítettünk el másfél év alatt. Ebből hivatalos adat még csak tavaly december 31-ig van, beadtuk az újabb közérdekű adatigénylésünket, amelyben 2020. január 1-től június 30-ig ugyanazokra az adatokra kérdezünk rá.

Gosztonyi szerint  az egészségügyi, szociális és a pedagógusi ágazat az, amely „mélységesen alulfinanszírozott”, ugyanakkor ez elmúlt másfél évben ez a három ágazat hozta a legnagyobb áldozatokat a pandémia elleni védekezésben.

Ennek ellenére a miniszterelnök péntek reggel egy megalázó, 10 százalékos béremelésre tett ígéretet, “komolyabb bérrendezésre” csak 2023-ban lát esélyt. (Másra egyébként bőven van pénz, sportra például csak 2020-ban 797 milliárdot költött a kormány.) A pedagógusok ezt a szakma megalázásaként értékelték, és nem tekintik tárgyalási alapnak. Amennyiben nem sikerül megállapodniuk a bérek emeléséről és a pedagógusok munkaterheinek csökkentéséről, első lépésként figyelmeztető sztrájkot tartanak majd “a kormány számára igen kellemetlen időpontban.”