Lemondott a korrupcióval gyanúsított osztrák kancellár

Forrás: Facebook

Bár továbbra is tagadja az ellene felhozott korrupciós vádakat, szombat este bejelentette lemondását Sebastian Kurz. Utódjául Alexander Schallenberg külügyminisztert nevezte meg, aki ideiglenes ellátja a kancellári teendőket.

Kurz az Osztrák Néppárt frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét az osztrák parlament alsóházában és megtartja pártvezetői tisztségét is. Lemondását azzal indokolta, hogy elejét kívánja venni egy hónapokig tartó felfordulásnak és patthelyzetnek.

Egy ilyen helyzetben nem szabad, hogy a személyes, illetve pártérdekek vagy a politikai számítás kerüljön előtérbe. Országom előrébb való a személyemnél. – mondta.

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A WKStA azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. Werner Kogler zöldpárti alkancellár csütörtökön kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a kialakult helyzetben, ami koalíciós válsághoz vezetett az ÖVP és a koalíciós partner Zöld Párt között. A botrány nyomán az ellenzék arra készült, hogy kedden bizalmatlansági indítványt nyújtson be a kancellár ellen. (MTI)