Elvesztette a választást Orbán cseh barátja, a korrupciós botrányba keveredett Andrej Babiš

Ljubljana, 2021. október 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh kormányfõ kezet fog a ljubljanai magyar nagykövetségen 2021. október 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte a szombaton délután zárult, kétnapos képviselőházi választást Csehországban, írja az MTI. Ezzel megelőzték Andrej Babiš kormányfő pártját, az ANO mozgalmat.

Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét, és gratulált a győzelemhez a jobboldali ellenzéki Spolu koalíciónak, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap majd kormányalakítási megbízatást.

Babišról épp a választási kampány hajrájában derült ki, hogy hogy 2009-ben 22 millió dollárt fektetett be egy sor offshore cégbe, hogy megvásárolhassa a Bigaud Kastély néven ismert hatalmas ingatlant, ami a franciaországi Cannes mellett egy Mougis nevű hegyvidéki kis faluban található. Egy évvel később francia értesülések nyomán kiderült, hogy egy másik, Monacóban bejegyzett fedőcégen keresztül újabb hét ingatlant vett meg a birtok közelében, köztük egy kétemeletes, garázzsal és medencével felszerelt villát is.

Babiš – akárcsak a neki személyesen is kampányoló magyar miniszterelnök – a kampány során az itthon is jól ismert migránsozással, Európai Unió ellenes szólamokkal és a nyugdíjak/fizetések megemelésével kampányolt. Abban is hasonlít Orbán Viktorra, hogy régóta merülnek fel személyével kapcsolatban korrupciós ügyek, a cseh rendőrség több esetben is vádemelést javasolt ellene az uniós pénzek jogtalan felhasználása miatt.