Svájcban az emberek többsége támogatta a melegházasságot

Népszavazáson támogatták Svájcban vasárnap az azonos neműek házasságát. Az este közzétett hivatalos végeredmény szerint a választók 64,1 százaléka értett egyet az azonos neműek házasságának engedélyezésével. Az ország 26 kantonjának mindegyikében többséget kapott az előterjesztés, írja az MTI.

A melegházasság lehetőségét korábban a svájci parlament és kormány is támogatta. A svájci törvényhozás már tavaly törvényben engedélyezte a melegházasságot, de ennek ellenzői népszavazást kezdeményeztek arra hivatkozva, hogy a házasság csak férfi és nő köteléke lehet. A jogszabályt a referendum idejére felfüggesztették, s most a voksolás nyomán a svájci kormány fog dönteni annak hatályba helyezéséről.

A Svájcban élő azonos neműek számára eddig a bejegyzett élettársi kapcsolat engedélyezett volt. Ez azonban nem adott számukra ugyanolyan jogokat a honosítás és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális pároknak. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy leszbikus párok spermadonort vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából.

A melegházasság több európai országban engedélyezett, így Ausztriában, Belgiumban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Izlandon,
Írországban, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban.