Korrupció miatt 14 év börtönt kapott a szlovák különleges ügyész

Forrás: Wikipedia/Horakvlado

Tizennégy év börtönnel sújtotta a szlovák különleges ügyészség egykori vezetőjét a Pozsony melletti Bazin (Pezinok) városának különbírósága – írta az MTI. Az ítélet alapján Dusan Kovácikot, korrupcióval, hivatali visszaéléssel és egy bűnszövetkezet támogatásával gyanúsították, és minden vádpontban bűnösnek találták.

Az ítélet értelmében vagyonát az állam elkobozza. A bírósági döntés azonban még nem jogerős, sőt Kovácik már be is jelentette, hogy fellebbezni fog és akár a legfőbb bíróságig is elviszi az ügyet. A végleges döntés ezzel még hónapokig várathat magára.

Pamela Záleská bíró az ítélet indoklásában kiemelte: a büntetési tétel megállapításánál figyelembe vette, hogy egy volt különleges ügyész ül a vádlottak padján, akinek legfőbb feladata a bűnözők elleni harc kellett volna, hogy legyen. A Kovácik által korábban vezetett különleges ügyészség a legsúlyosabb bűncselekmények feltárásáért volt felelős.

Nincsen ennél nagyobb elkövető – fogalmazott a bíró.

Az Eduard Heger miniszterelnök vezette négypárti kormánykoalíció a választások előtt a korrupció felszámolását ígérte. Azóta lényegében a rendőrség korábbi vezetésének egészét őrizetbe vették, illetve számos bírót és ügyészt is.