Hajnal Miklós: Egy olyan politikai kultúrát akarunk teremteni, ahol nem nézik hülyének az embert

Hajnal Miklós a Momentum elnökségi tagja és kampányfőnöke, valamint pártjának és még négy másik ellenzéki pártnak a jelöltje Budapest 3-as számú egyéni választókerületében. Leültünk vele beszélgetni a jelöltségéről és a víziójáról, mellyel meg szeretné győzni a budaiakat, hogy őt támogassák az előválasztáson a Fidesz ellenzéki kihívójaként.

A hatpárti ellenzéki szövetségből 4 párt is támogat, már a konzervatívabb Új Kezdet is beállt mögéd. Mi az oka annak, hogy ennyien támogatnak? Ez egy megállapodás része?

Szerintem szinte mindenkinek egyértelmű már, hogy ha az ellenzék győzni szeretne itt a Hegyvidéken és Bel-Budán, nem lehet egy túlzottan baloldali jelöltet indítani, mert szükség van a polgári konzervatív szavazókra, hogy teljesen biztosak lehessünk a győzelemben 2022-ben. De egy túlzottan jobboldali jelöltet sem lehet állítani, mert az sem magától értetődő, hogy a baloldali szavazók bármelyik ellenzéki jelöltre leszavaznak. Azt hiszem elsősorban ez az oka, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd a Jobbik, és az Új Kezdet is úgy látják, itt egy centristább, polgáribb, momentumos jelöltre van szükség.

Ezek szerint egy polgári konzervatív jelöltnek tartod magad?

Így azért nem fogalmaznék. Nem hiszek a politikai beskatulyázásban, ezért is vagyok a Momentumban. Az országos programunknak, és a helyi programomnak is vannak hagyományos értelemben vett jobboldali elemei, de vannak olyan programpontok, amik inkább baloldaliak. Valódi megoldásokra van szükség, nem pedig árokásásra.

A programod címe „Régi helyett új! Korrupt helyett tiszta! Beton helyett zöld!” Ez mit jelent pontosan?

Ez egyben egy válasz a Fidesz felelőtlen kormányzására és egy vízió a választókerület jövőjéről. Nem lesz elég ugyanis csak azt mondani a szavazóknak, hogy én az ellenzék jelöltje vagyok, ezért tessék csak rám szavazni. Egy olyan politikai kultúrát akarunk teremteni, ahol nem nézik hülyének az embert a politikusok. Komolyan kell tehát venni a helyi lakosokat és a problémáikat, és meg kell mutatni országosan is, hogy hogyan képzeljük el Magyarországot a XXI. században.

Haladjunk akkor fejezetenként. Mit jelent a „Régi helyett új!”?

Ennek a címnek kettős az üzenete: egyrészt arra utal, hogy modern egészségügyre, oktatásra és közigazgatásra van szükség, másrészt a Momentum filozófiájába is jól illeszkedik a politikai generációváltás ígérete. A Fidesz vezetése alatt évek óta itt rohad a már csak Csernobilnak gúnyolt Kútvölgyi Kórház. A diákok szinte ugyanolyan rendszerben tanulnak mint a nagyszüleink. Ezek országos problémák, de a mi kerületeinket is sújtják. Változtatnunk kell: modernizálni kell az oktatást, az egészségügyet, és sokkal korszerűbb, digitális közigazgatási rendszerre van szükség.

És a „Korrupt helyett tiszta!” címmel kire utalsz?

Mi a Momentumban hisszük, hogy tisztességes kormányzásra van szükség. Éppen ezért vállaljuk, hogy végre felállítjuk a Korrupcióellenes Ügyészséget, melynek feladata a korrupciógyanús ügyek és kormányzati szereplők érintettségének vizsgálata lesz, illetve azonnal belépünk az Európai Ügyészségbe, ezzel biztosítva, hogy semelyik kormány se szervezhesse ki saját oligarchái zsebébe az Európai Uniós támogatásokat.

Persze addig sem tétlenkedünk:  nemrég a Testnevelési Egyetem beruházása alapján Mészárost és Tiborczot  jelentettem fel a versenyhivatalnál kartellgyanú miatt. Bízunk benne, hogy arra még képesek ezek az intézmények, hogy legalább minimális következménye legyen a bejelentésnek, például vizsgálják a kérdést és dokumentumokat prezentáljanak, hogy mit kezdenek a számtalan általam bemutatott ténnyel (Hajnal feljelentéséről ebben az augusztus 11-i cikkben írtunk. – a szerk.) De ha ez nem történne meg, legalább tudjuk, hogy 2022 tavaszán hol kezdjük a munkát!

 Milyen változásokra gondolsz, amikor azt mondod legyen „Beton helyett zöld!”?

Ez a legegyértelműbb és talán legnagyobb különbség is a Fidesz és közöttem. A Fidesz látványberuházásokat tervez és néhány fát szimbolikusan berak a Széll Kálmán térre. Közben meg lebetonozza és térkövezi nem csak azt a teret, de gyakorlatilag az egész kerületet. És akkor még nem is beszéltünk végeláthatatlan ingatlanberuházásokról, valamint a Csörsz utcai résznél történt engedély nélküli fakivágásokról, ami után megígérték, hogy nem fognak több jegenyefát kivágni. Végül meghagytak 16 fát, és kivágtak 15-öt: a hivatalos kommunikációja a fideszes önkormányzatnak az volt, hogy a fák többségét meghagyják. (A hegyvidéki jegenyefakivágásokról már írtunk korábban. – a szerk.) Elképesztő néha, hogy mit tud csinálni a kerületi Fidesz. És elméletileg ez még az úgynevezett „emberi arca” a Fidesznek. Ezzel szemben én egy fenntartható Magyarországot képzelek el, ahol megóvjuk a zöldterületeinket.

Számodra mit jelent a zöldterületek megóvása?

Elég sok mindent. Például átláthatóbbá tesszük a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokat. Támogatom, hogy a Normafa természetvédelmi terület maradjon ahelyett, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt fejlesztésként kénye kedve szerint használja a kormány. Sokkal jobb lenne mindenkinek, ha a Normafa megmaradna autentikus budapesti és hegyvidéki kirándulóhelynek.

Sok kerületi panaszkodott a downhillezők miatt is, és ezt teljesen megértem, hiszen az árt a természetnek és veszélyezteti a kirándulókat. Erre megoldásként Magyar Kerékpárosklubbal és más civil szervezetekkel egyeztetve downhill biciklis pálya létesítését fogom javasolni a Normafán. A pályán kívüli downhillezőket pedig bírságoljuk. A programomban számos hasonló tervről írok, ajánlom a kedves olvasóknak, hogy nézzenek bele. (Hajnal Miklós programját a hajnalmiklos.hu oldalon tudják elolvasni.- a szerk.) 

Beszélgessünk kicsit másról is. Mi a garancia arra, hogy ennyi mindenben segíteni tudod a hegyvidékieket és bel-budaiakat, mint amennyit ígérsz? Milyen munkára számítsanak Hajnal Miklósra parlamenti képviselőként?

Eddig is aktív voltam, továbbra is az leszek. Már a járvány közben is ott segítettünk a kerületieknek ahol tudtunk. A helyi Momentummal maszkvarrást és maszkosztást szerveztünk, illetve idősebb kerületi lakosoknak segítettünk a bevásárlásban.

Amióta pedig lejjebb hagyott a járvány és újra nagyobb közösségben lehet dolgozni, gyakorlatilag nem telt el úgy hónap, hogy ne tettünk volna valamit aktívan a kerületiekért. Dr. Novák István, a Momentum delegáltja az Egészségügyi és Szociális Bizottságban kezdeményezte a Főkertnél a városmajori komposztáló megvalósítását, aminek a karbantartásában, fejlesztésében azóta is szerepet vállalunk. A  Lejtő utcai sporttelep felhasználásáról valódi, párbeszéden alapuló konzultációba fogtunk a lakossággal. Majd mikor már több hónapja foglalkoztunk ezzel, a Fidesz a kerületi emberek bármiféle megkérdezése nélkül meghirdette a telket eladásra. Most fáradhatatlanul dolgozunk ennek megakadályozásán, mert mi azt szeretnénk, hogy a Lejtő utcában közösségi park jöjjön létre, és úgy tapasztaljuk, ebben a helyiek túlnyomó többsége egyetért velünk. Ennek érdekében most előterjesztést is nyújtunk be a szeptemberi testületi ülésre. De építeni is tudunk: Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester például aktívan dolgozik a Margit-negyed projekt keretében a kerület kulturális megújulásáért.

Egy szó mint száz, azt ígérem az itt lakóknak, hogy az én személyemben egy olyan képviselőjük lehet, aki minden jószándékú kezdeményezést szívesen és érdemben támogat, azonban figyel arra is, hogy megóvjuk Buda különleges értékeit.

Mit gondolsz a kihívóidról?

Örülök hogy van verseny, és itt nem fér kétség hozzá, hogy valódi előválasztást láthatunk! Erkölcsi és politikai kötelességemnek érzem, hogy tisztességes kampányt folytassak gyalázkodás helyett, hiszen az előválasztás győztese lesz a közös ellenzéki jelölt is helyben. Éppen ezért egymás minősítése helyett inkább a saját munkám és korábbi eredményeim segítségével szeretném meggyőzni a kerületieket, hogy rám szavazzanak. Szerintem a budaiaknak egy új politikát képviselő, dinamikus képviselőre van szükségük, aki aktívan foglalkozik az ügyeikkel. Szerintem itt az ellenzéki térfélen én tudom ezt garantálni. És az elmúlt hetekben a választókkal beszélgetve egyre inkább azt tapasztalom, hogy ezt ők is így látják.

Ha már említed a választókkal való beszélgetéseket, hogy halad az utcai kampány?

Még a várakozásokhoz képest is aktívabb a II. és XII. kerületi momentumos közösségünk, ezért nagyon jól. Nagyon élvezem a kitelepüléseket, utcafórumokat, mert ott lehet igazán megismerni kendőzetlenül, hogy mit gondolnak az emberek. Szokták mondani, hogy ez egy erősen fideszes környék, de most az ajánlásgyűjtés és szavazás alatt is azt tapasztaltam, hogy nyitottak az emberek. Számos kerületi probléma, amelyre a programomban megoldási javaslatokat teszek, valójában a választókkal való beszélgetések során került figyelmembe. Sokszor a megoldás is a helyiektől, civilektől jön, csak meg kell hallgatni őket! Mindenkinek megvan a saját története, és én kíváncsian meghallgatom mindenkiét, aki megáll öt percre. Nagy előnye a közösségünknek, hogy az utcai politizálásban hiszünk –  annál hitelesebb képet kapni a lakók véleményéről, mint amit az utcán tapasztalunk, nehezen lehet.