Pegasus-ügy: Orbánt is meghallgathatják az EP-ben

Forrás: miniszterelnok.hu

Az Európai Bizottság várja a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálati eredményét a Pegazus kémszoftver magyarországi használatáról – jelentette ki Didier Reynders az uniós képviselő-testület plenáris ülésén rendezett vitában.

A Népszava tudósítása szerint az igazságügyi biztos közölte, hogy a testület

határozottan elítéli a magánélethez való jog megsértését, ami az egész EU területén bűncselekménynek számít.

A kiberbiztonságról szóló stratégia világos szabályokat fektet le, amelyeket a tagállami hatóságoknak be kell tartaniuk. Reynders megerősítette, hogy a biztosi testület csütörtökön fogja elfogadni az újságírók biztonságát szolgáló ajánlásait, amelyek tartalmazni fognak az online támadások elleni védelemre vonatkozó javaslatokat.

A vitában több képviselő felszólította a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot arra, miért vetette be a kémszoftvert újságírók, ellenzéki politikusok ellen. Felkérték az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, az EU-ban kik és hogyan alkalmazzák a Pegazust a demokrácia aláásására.
A momentumos Donáth Anna független európai vizsgálóbizottság felállítását sürgette, és javasolta Orbán Viktor kormányfő európai parlamenti meghallgatását:

A magyar kormány az Európai Unióban egyedüliként használta a Pegasus kémszoftvert. Nem is akárhogyan: saját állampolgárai ellen fordította azt: újságírók, diákok, ügyvédek ellenzéki politikusok telefonjait törte fel, és hallgatta le. Mi ez, ha nem az európai értékek lábbal tiprása?Indítványozom egy független, európai vizsgálóbizottság felállítását, valamint Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását!