Győztek a civilek: nem lesz fejlesztés a kisoroszi Szigetcsúcson

Ezidáig nagyon eltökélt volt a kormány, hogy a Nemzeti Park és több ezer civil tiltakozása ellenére 370 milliós fejlesztést hajtson végre a kisoroszi Szigetcsúcson. A tervek szerint betonoztak, csatornáztak, parkolót, zuhanyzót, WC-ket építettek volna ki a Natura 2000-es területen.

Most azonban az EMMI fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára közösségi oldalán azt írja:

Az elmúlt hetekben a közbeszédet meghatározta a kisoroszi szigetcsúcs fejlesztése körül kialakult vita. Fejlesztéspolitikai államtitkárként tudom, hogy a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni. A rendezett körülmények kialakítása mindannyiunk érdeke, ahogyan az is, hogy a végeredmény mindnyájunk megelégedésére szolgáljon! Éppen ezért, azt a javaslatot tettem a Kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a beruházás.

Sajnos a Fertő tónál jelenleg is zajló fejlesztés kapcsán már korántsem ilyen belátó a kormány. A nemzeti parkban, természetvédelmi területen megvalósuló gigaberuházás során szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat, kempinget és 880 parkolóhelyet épít majd fel Mészáros Lőrinc 30 milliárdnyi közpénzből. Akkor is, ha az UNESCO szokatlanul kemény hangú levélben követelte, hogy a magyar kormány haladéktalanul állítsa le a projektet, ellenkező esetben elveszik a 2001-ben megkapott világörökségi címet. A kivitelező céget és a magyar államot azonban sem ez a figyelmezetés, sem az a tény nem zavarta meg, hogy a területen magánkézben lévő cölöpházak álltak. Ezeket a tulajdonosokkal bontatták le, saját költségen. Aki ezt nem tette meg, az épp a napokban kapta meg a bontás költségeiról a 20 milliós nagysegrendű számlát.