Választókerületi fideszes pártalap lett a civileknek szánt támogatásból

Forrás: Facebook

Miután a kormány lemondott a Norvég Civil Alapból érkező 77 milliárdos támogatásról, a Miniszterelnökség létrehozta a Városi Civil Alapot, azzal a céllal, hogy az így keletkező hiányt valamicskét pótolja. Ezzel még nem is lenne baj, de a Válasz Online cikkéből kiderül: az így elérhető 4,4 milliárdos támogatásból gyakorlatilag csak és kizárólag fideszes vezetésű alapítványok, egyesületek kaptak. A hoppon maradt szervezetek azt mondták a lapnak:

ezt az egészet egyszerűbb lett volna Választókerületi Pártalapnak hívni, ugyanis de facto majdnem mindenki csak a helyi fideszes parlamenti képviselők és jelöltek érdekei szerint nyerhetett pénzt például (kampány)buszra, (kampány)kommunikációra és (kampány)rendezvényekre.

A lap egy másik informátora pedig azt állította, mivel rossz volt az előérzete az alap meghirdetésekor, szándékosan felkereste a helyi fideszes választókerületi elnök egyik emberét, hogy egyengesse a saját egyesülete ügyét, ám

a politikai munkatárs metakommunikációjából azonnal lejött, hogy itt kész listák vannak, amelyekre egyszeri civilek nemigen kerülhetnek fel.

A támogatás elosztásából világosan látszik, hogy azokat szinte csak és kizárólag a Fidesz hatalmi céljaihoz illeszkedő civil szervezetek kapták, jellemzően olyan célokra, amelyek a közelgő kampányban is kiválóan hasznosíthatóak.

A Válasz Online tételesen összegyűjtötte mely szervezetek és mire kaptak pénzt, a listát itt lehet megnézni.