Véglegesen elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját Magyarország

Forrás: Facebook

Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai – erősítette meg a Népszava kérdésére a oslói külügyminisztérium.

Ezzel tehát Magyarország minden esélyt elvesztett arra, hogy ez a pénz hozzánk kerüljön. A norvég külügy határozott kijelentésének azért van jelentősége, mert a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető. A Népszava arra emlékeztet: a Miniszterelnökség még múlt pénteken is azt írta a lapnak, hogy

a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására.

Ugyanezen a napon Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt mondta hogy, „egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás. Nos, úgy tűnik a norvégoknál betelt a pohár.

Az alap támogatásai rendkívül sokrétűek, így a pénzek elmaradása is nagyon sok szervezetet hozhat nehéz helyzetbe. Többek között a Norvég Alapból jutott volna forráshoz a Tempus Közalapítvány, amely nem csak külföldi felsőoktatási ösztöndíjakat finanszíroz hanem hátrányos helyzetű diákoknak, roma tanulóknak is támogatást nyújt. Az alapból jutott volna pénz kis-, és közepes vállalatok innovációjának, start up-ok támogatására. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül vállalkozások pályázhattak volna támogatásra a klímaváltozás hatásait enyhítő beruházásokhoz, vagy épp a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására.

Arról, hogy miért bukta el a kormány a 77 milliárdot és miért fosztotta meg ettől az arra érdemes szervezeteket itt írtunk hosszabban.