Szijjártó szerint a kormány a felelős a magas benzinárért

Forrás: Wiki commons

Szijjártó Péter szerint a benzin ára átlépte a lélektani határt, és ezért elsősorban a kormány és annak gazdaságpolitikája a felelős. Igaz, ezt még 2006-ban mondta, amikor egy liter üzemanyag még “csak” háromszáz forintba került.

Érdekes módon most nem szólalt meg a kérdésben a külügyminiszter, pedig szerdán történelmi csúcsra drágultak az üzemanyagok. Ennek elsődleges oka a gyenge forint. Megoldás erre is akad:

“A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. A jelenlegi bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni. A bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is.

Az idézet Orbán Viktortól származik, igaz ő sem most, hanem 2008-ban mondta a Budapesti Értéktőzsdére tett látogatása során. Ugyanitt egyébként arról is beszélt Orbán, hogy elég rosszul hangzik, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Vlagyimir Putyint. Megjegyezte, hogy nyilván senki sem kívánja Magyarországon, “hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson”, ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani.

Nagyot fordult azóta a világ. Ami anno a kormány hibája volt, az ma már a világgazdasági folyamatok elkerülhetetlen következménye. Az, akitől félteni kellett az országot, ma már a miniszterelnök legfőbb szövetségese. A 2008-as Fidesz és a 2008-as Orbán Viktor pedig köszönőviszonyban sincs egymással.