Kövér háttérhatalmakról beszél, de valójában a NER-re gondol

Forrás: MTI

Ráckevére látogatott az ellenzéki képviselőket rendszeresen pénzbírsággal sújtó házelnök. A KeveFeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok megnyitóján, a ráckevei katolikus templomban Kövér László (az MTI tudósítása szerint) azt mondta:

a hatalmi érdekérvényesítés első számú terepévé lépett előre a kultúra. Az országok vagy országok feletti háttérhatalmak ugyanis saját akaratukat, az általuk választott életmódot akarják másokra ráerőltetni.

Kövér jól tudja miről beszél: az Orbán-kormány az elmúlt 11 évben elfoglalta a tudományos és kulturális életet is: a NER bedarálta az MTA-t: elvette kutatóhálózatát, teljes vagyonát az államra ruházta át. Az egyetemeket modellváltásra, alapítványi formába kényszerítették. A színházak csak akkor kaphatnak állami támogatást, ha egyedi megállapodást kötnek a kormánnyal, az előadóművészeti többlettámogatásokat pedig a rendszer számára fontos intézmények kapják. A Magyar Művészeti Akadémiát közpénzek tízmilliárdjaival és rendkívül értékes ingatlanokkal tömte ki a kormány, a fő cél, hogy az állami támogatásokat főként olyan művészek kapják, akik hajlandóak „nemzetileg együttműködni”. A kizárólag politikai alapon, köztestületként létrehozott MMA beleszólást kapott a Kossuth és Széchenyi díjak odaítélésébe, és a magas apanázzsal járó Nemzet Művésze Díjat is az akadémia osztja. És még sorolhatnánk.

Kövér László arról is beszél, hogy valamiféle háttérhatalmak meg akarják mondani az embereknek hogyan éljenek. A valóságban a NER teszi egyértelművé, hogy a heteroszexuális, katolikus, házasságban élő, és legalább két gyereket nevelők számítanak teljes jogú állampolgárnak. A másként élőket, másként gondolkodókat diszkriminatív törvényekkel sújtja, és gondoskodik arról, hogy ne részesülhessenek a családtámogatási rendszer nyújtotta előnyökben.

Igaza van Kövér Lászlónak. A kultúra valóban a hatalmi érdekérvényesítés terepe, és valóban van olyan hatalom, amely meg akarja mondani az embereknek hogyan éljenek. Mindössze annyiban hazudik téved a házelnök, hogy ez nem valamiféle rejtélyes háttérhatalom, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszere.