Orbán: az ember viselkedjen szerényen, különösen ha van mire büszkére lenni

A péntek reggelt a miniszterelnök ismét a Kossuth rádió stúdiójában kezdte.

Forrás: miniszterelnök.hu

Orbán Viktor elmondta: Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, ahol nem vakcinahiány, hanem vakcinabőség van; több oltóanyagunk van, mint amennyien jelentkeznek az oltásra. A kormányfő azt mondta, a teljes magyar népesség 54 százaléka megkapta már az első oltást, 38 százaléka pedig a másodikat is. A miniszterelnök úgy látja, Magyarország “oltásbiztonságban” van, így egy esetleges következő hullám esetén, vagy ha kiderülne, hogy a beadott vakcinák mégsem nyújtanak védettséget egy évig vagy kilenc hónapig, hanem csak rövidebb ideig, akkor is be tudnak kétszer oltani mindenkit, aki jelentkezik. Orbán kitért arra, hogy 2,5 millió ember még nem regisztrált. Őket arra biztatta, minél előbb tegyék ezt meg: eddig az állam felelőssége volt, ahogy az oltási program jól sikerüljön, mostantól kezdve viszont egyéni felelősség van. Az embereken múlik, hogy felveszik-e az oltást, de a következményekért az állam nem tud felelősséget vállalni. A miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország át fog állni a tömegesről a készenléti oltásra. Ez azt jelenti, hogy csak néhány oltópontot tartanak majd fenn, itt lehet majd felvenni az oltást.

A gyerekek oltásáról a miniszterelnök azt mondta, érdemes a szabályozással a nyár végéig várni, egyrészt mert még vita van ebben a kérdésben a tudományos közösségben, másrészt mert a kiskorú gyerekeket a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők bárhova magukkal vihetik.

Az oltási igazolványok külföldi elfogadásáról azt mondta: Magyarország folytatja a kétoldalú megállapodások megkötését, mert nem tudható, hogy az európai oltási igazolvány – amelynek hatályát július 1-jétől állapították meg – működik-e vagy sem. Orbán Viktor közölte: pártolja, hogy legyen közös európai kártya, de fontos, hogy addig nemzeti hatáskörben gondoskodjanak a szabad utazásról. Június 15-éig a magyar kártya digitális változatára is felvisznek plusz adatokat – a második oltás időpontját és a vakcina típusát -, így a magyar igazolvány szinkronban lesz az európaival – közölte.

Az Országgyűlés előtt lévő pedofilellenes törvényjavaslatról a miniszterelnök kijelentette: szigorú szabályozásra van szükség, de ésszel kell eljárni, ha nem akarják, hogy olyan jogszabály szülessen, amelynek néhány következményét később megbánják: “Világosan kell fogalmaznunk: semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni a kiskorú gyermekeinket, és ez nem csak egy jámbor óhaj, büntetni akarjuk azokat, akik ezt a szabályt megszegik, ezt a határt átlépik” – fogalmazott.

A közismerten nagy focirajongó miniszterelnök azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy kifejezetten bosszús, amiért Szoboszlai Dominik nincs benne a magyar válogatottban, pedig „végre felemelkedett egy magyar csillag a világ labdarúgásának égboltjára”, és arra készült, hogy látni fogja őt a pályán az EB-n.

(MTI)